Tips om att hitta information om släktingar i Amerika

Det finns många olika verktyg på Internet som hjälper oss att hitta information om våra släktingar i Amerika.

Här beskriver jag en funktion som just nu är gratis att använda och som använder AI för att läsa olika dokument och böcker som finns i USA.

Normalt måste företagen ha personer som läser dessa dokument och böcker och tolkar vad som står där, sen måste de registrera detta någonstans.

Nu har FamilySearch istället tagit fram en Experimentell AI-funktion som läser dokumenten och skriver ner vad som står där. Sedan kan man söka i alla dessa mängder med texter efter te min släktings namn, bostadsort, årtal mm. OBS! Det är en Experimentell funktion som kan förändras eller tas bort utan förvarning.

Idag finns det bara dokument från USA:s motsvarighet till lantmäteriet och samma i Mexico.

Vill du prova går du till https://www.familysearch.org/labs/. Du måste ha ett konto, det är gratis, på FamilySearch och vara inloggad på det kontot.

När du är framme på sidan och ser bl.a. bilden ovan trycker du på ”Turn On”. Jag har redan gjort det, därför står det ”Turn Off”.

Sedan trycker du på ”Go To Experiment”

Då kommer du till själva sökverktyget.

Trycker du på ”More options” kan du ange fler sökvillkor.

Jag har provat det lite och får ganska många sökresultat. Jag sökte tex efter en syster till min morfar som emigrerade till Canada/USA, ankom till USA 1913 och bodde i Minnesota 1920.

När jag knappar in hennes namn Olga Carolina Lundqvist så får jag lite mer än 6 miljoner träffar, de flesta träffarna är förmodligen på Carolina, dvs namnet på två stater i USA. Tar jag bort det namnet så får jag bara 70800 träffar. Tyvärr hittar jag inte något på henne, kanske det beror på att det inte finns några fastighetsköp eller -försäljningar under den tiden. Sen har jag sett att hennes namn stavas lite olika i Ancestrys tjänst, så jag får fösöka lite senare när jag har funderat ut lite mer noggranna sökvillkor.

Similar Posts