Tips om säkerhet

Bakgrund

Det blir fler och fler som får in virus, trojaner mm i datorn. Konton blir ”hackade” i Facebook, Twitter, YouTube etc.
Man klickar på en länk och installerar ett litet program för att se en video som en kompis just skickat. Minuten efteråt får alla mina Facebookvänner ett liknande meddelande från mig. Jag märker att något är fel när jag inte längre kommer in i Facebook.
Vi släktforskare använder ju datorn till alla varianter av släktforskning numera. Ingen sitter med mikrokort längre utan vi använder Arkiv Digital, Riksarkivet, Dödboken, Folkräkningar på USB-minnen etc. Vi använder Facebook, Twitter för att hålla kontakt med andra. Alla mina bilder ligger på datorn. Skulle då Facebookkontot bli kapat eller att alla filer på datorn blir krypterade så är det ett stort problem.

Lösning

6 saker man måste tänka på:

  1. Hålla operativsystemet, dvs vanligtvis Windows, uppdaterat med de buggrättningar som finns.
  2. Hålla programmen i datorn uppdaterade Speciellt webbläsaren man använder.
  3. Inte klicka på länkar i SMS, epost, meddelande i Facebook Messenger, etc.
  4. Inte klicka på länkar.
  5. Inte klicka på länkar.
  6. Inte ladda ner piratkopierade program.

Håll operativsystemet uppdaterat.

Detta gäller inte bara Windows, utan det är minst lika viktigt oavsett vilket operativsystem man har på sin dator, Windows, Mac iOS, Linux, Chrome OS etc.
Att inte hålla operativsystemet uppdaterat är lite rysk roulette. Idag finns det många buggar som redan används redan innan buggrättningar kommer. Därför måste man hålla operativsystemet uppdaterat med de tillgängliga buggrättningarna.
Hur gör man då? Tryck på startknappen, välj kugghjulet, dvs inställningar och sen Windows update. Tryck på knappen för att söka efter uppdateringar och installera dem. Starta om datorn om det behövs. Såklart ska man ställa in datorn att uppdateringar installeras automatiskt men det är ibland nödvändigt att själv söka och installera uppdateringar då och då.

Uppdatera programmen

Det är mycket viktigt att man uppdaterar programmen som man använder på datorn, dvs buggfixar etc. Detta gäller speciellt webbläsaren man använder.
Chrome uppdateras automatiskt men det kan vara bra att göra det manuellt istället för att vänta i dagar/veckor innan Chrome uppdaterar sig. Jag gjorde det idag onsdag eftersom igår tisdag 7/2 kom en uppdatering som innehåller 15 buggrättningar som fixar problem som redan används av kriminella.
För Chrome trycker man på de tre punkterna längst uppe till höger och sen väljer man ”Hjälp” och sedan ”Om”. Då ser man om Chrome behöver uppdateras. Om så är fallet vänta lite så sker uppdateringen automatiskt, sen är det bara att trycka på knappen som dyker upp för att starta om Chrome.

Tryck inte på länkar

Får du ett mail, SMS eller ett meddelande i Facebook Messenger eller något annat liknande program, tryck inte på länkar. Aldrig någonsin. De farligaste ställena som problemen kommer från är vänner och familj pga att man känner dem och litar på dem.
Är inte nyfiken och tryck på länkar, aldrig någonsin, gör det inte!
Det är därför jag skrev denna punkt 3 gånger ovan.

Ladda inte ner piratkopierade program

Laddar du ner och installerar piratkopierade program kan du nästan till 100% räkna med att du får skräp i datorn. Dvs trojaner, virus, program som krypterar alla dina filer och sen blir du utpressad, dvs betala för att få tillbaka dina filer, betala annars lägger vi ut dina filer på nätet eller värre ändå att det ligger ett program i bakgrunden och lyssnar och ser vad du gör och sparar alla dina kreditkortsnummer, användarnamn, lösenord och skickar dem vidare till de kriminella helt utan att du vet om det.
Vill man ladda ner och installera program är det också extremt viktigt att man kollar att man laddar ner programmet från den riktiga hemsidan. Lita inte på att du får upp rätt hemsida när du googlar. Det börjar nu komma att de kriminella köpet reklam på Google just för sina falska program, just för att lura folk att ladda ner från deras hemsida istället för den korrekta hemsidan. Tex om man klickar på ett sökresultat där det står ”аdobe.com” är det inte säkert att det verkligen står ”adobe.com”. Tex a-et i länken kanske inte är ett a utan ett annat tecken som bara ser ut som ett ”a” och klickar man på länken i Google-annonsen så kommer man till de kriminellas sida.
Om ni kollar det första stället där jag skrivit ”adobe.com” är a:et inte ett vanligt ”a” utan ett ”a” från det ryska alfabetet. Ser ni någon skillnad?

Till sist

Tro inte att bara för att du har ett antivirusprogram installerat så är du skyddad mot virus, trojaner och andra saker.
Antivirusprogram ger för det mesta en falsk trygghet utan det är nyfikenheten hos användaren som ser till att datorn får virus, trojaner etc. Den absoluta majoriteten av virus, trojaner mm kommer från att du som användare har klickat på något, oftast av nyfikenhet, och installerat något.

Så håll datorn uppdaterad och tryck inte på länkar i meddelanden du får, speciellt om du får meddelande från vänner eller familj.

Similar Posts