|

Tips hur man importerar sitt DNA-data till MyHeritage

Bakgrund 

Har man tagit ett autosomalt DNA-test på FamilyTreeDNA eller Ancestry så kan man föra över sitt DNA-data till MyHeritage för att där få många nya träffar. Allt helt gratis.
Denna beskrivning visar hur du för över från FamilyTreeDNA till MyHeritage.

Lösning

Först måste man exportera sitt autosomala DNA-data från FtDNA (eller Ancestry). På startsidan hos FtDNA flyttar man musmarkören till menyvalet DNA uppe lite till höger. Då bör valet ”Download raw data” dyka upp.

Välj det valet och då kommer du till sidan för nedladdning.

Välj valet längst till höger, dvs det sammanslagna resultatet. Spara filen där du kommer att hitta den. Normalt om du använder Chrome så läggs den i mappen ”Hämtade filer” i Utforskaren.
Nu är du klar hos FtDNA.

Gå till MyHeritage och där behöver du skapa ett konto om du inte redan har ett.
Man behöver inte skapa ett konto med en provperiod som med automatik görs om till en betaltjänst efter en kort tid. Så strunta i valen som finns högt uppe på MyHeritages hemsida.


Dvs du ska inte registrera dig här.

utan bläddra längst ner på sidan.

Där ska valet ”Registrera dig gratis” finnas. Välj den och fyll i det data som krävs. Namn, epost, lösenord. Fortsätt med att trycka på Fortsätt tills kontot är skapat. OBS Du ska inte börja prenumerera på ett data-abonnemang eller annat, att importera DNA-data från FtDNA är gratis.
När det är klart stanna kvar och var inloggad i MyHeritage, välj DNA uppe i mitten lite till höger. Då ska du se ”Ladda upp DNA-data”. Tryck på den.

Nu ska du välja den fil du tidigare laddat ner från FtDNA och välja att ladda upp den till MyHeritage.

Nu kommer du till flera frågor om hur du vill hantera ditt DNA, dvs träffar, synlighet för andra etc. Välj det du vill, men normalt brukar man tillåta att andra som är dina träffar att de ser dig och hur mycket DNA de delar med dig. Det brukar man också vilja att andra delar med sig.


Då ska ditt DNA-data börja laddas upp. Hur länge det tar beror på din Internetanslutnings hastighet.
När det är uppladdat får du meddelande om det, via mail om du inte ligger kvar på sidan och väntar. MyHeritage skriver att det kan ta några dagar innan det är klart.

Första delen på MyHeritage är nu klart. Nu återstår det bara att MyHeritage bearbetar ditt data och de meddelar dig när det är klart via epost.

Andra delen på MyHeritage är att köpa tillgången till de DNA-verktyg som behövs. Det är en engångskostnad på ca 350kr.

Ska du bara kolla på DNA-träffar mm så behöver du inte prenumerera på ett data-abonnemang eller tillgång till diverse register. Såklart kan det vara bra om man har det men det brukar kosta en hel del varje år, normalt.

Till sist är det ganska nödvändigt att ha ett släktträd även på MyHeritage. Man vill ju själv att andra har träd och då är det ju självklart att man också själv har ett träd.
Även här går det att ladda upp en Gedcom-fil med sitt träd som man i så fall har gjort i ett annat program eller så bygger man det för hand.

Similar Posts